Amalie Skrams Hus presenterer

Amalie Skram

Presentasjon fra KKPH om Amalie

Om utstillingen

Amalie Skrams hus (ASH), opprettet i 2001, er et verkstedsfellesskap og en sosial møteplass for mennesker som har, eller har hatt, psykiske helseplager. Huset har verksteder og utstyr innen trearbeid, keramikk, glass, tegning/maling, tekstil, grafikk, musikkstudio, øvingslokale, digital billedebehandling og matlaging. 

Amalie Skrams hus er en privat stiftelse som drives med sterk grad av bruker­medvirkning. Husets medlemmer er med på alle nivå av driften, fra styrearbeid, vedtak og avgjørelser, til daglige gjøremål. 

Kunst, kultur og psykisk helse i Kulturetaten Bergen kommune er glad for kunne synliggjøre noe av det som produseres på «Amalie», huset med det STORE hjertet, et steinkast fra Torgallmenningen i Bergen. Besøk anbefales på det varmeste.

Amalie Skrams Hus presenterer

Det er en glede for oss å få presentere noen av arbeidene produsert ved huset. Her er det rik utfoldelse i teknikker, materialer og uttrykk. Til tross for pandemi og restriksjoner har det vært mye aktivitet på verkstedene våre. Vi kan umulig vise alt, men håper å gi et inntrykk av hva man kan få til når det legges til rette for det.

I år er det 20 år siden Amalie Skrams Hus (ASH) åpnet dørene for første gang. Her ville vi fokusere på det friske i mennesker og alt var tilrettelagt for at folk skulle få utforske og utvikle sin kreativitet på egne premisser. Fra starten av var huset utstyrt med rom for keramikk, maleri, søm og musikk. Siden har vi vokst. Gjennom flere flytteprosesser har vi fått stadig mer plass. Slik har vi fått rom for flere og mer varierte aktiviteter. Treverksted og utstyr for grafikk og glassproduksjon er muligheter som har kommet til etter initiativ fra husets medlemmer.

Samarbeidet mellom Bergen kommune ved Kunst, kultur og psykisk helse (KKPH) og Amalie Skrams hus, som startet opp omtrent samtidig, har vært viktig for utviklingen av huset. Gjennom praktisk samarbeid om arrangementer, har vi fått mye ut av lite. Og ved å rekruttere våre medlemmer, bl.a. til KKPH sine Tankeromkurs og musikkworkshops, har vi fått tilbake medlemmer som bidrar på huset med økt faglig kompetanse og nye ideer.

Mye kan sies om terapeutisk virkning av å arbeide med musikalske og visuelle uttrykk, men det lar seg vanskelig måle. Vi på Amalie legger først og fremst vekt på at det arbeidet en gjør skal være til glede og berikelse for en selv. Ansatte på huset er kunstfaglig utdannet og aktive kunstnere uten helsefaglig bakgrunn. Til sammen innehar de kompetanse innen de kunst og håndverksfelt vi er utstyrt for. Mange medlemmer  har også bygget seg opp kompetanse innen forskjellige fagfelt og hjelper hverandre med råd og faglig bistand.

Les mer om bakgrunn og historien til Amalie Skrams hus i jubileumsboken fra 2011 under her:

https://amalieskramshus.no/onewebmedia/Jubileumsbok%201.pdf

Personvern innstillinger

Nettstedet vårt bruker informasjonskapsler, hovedsakelig fra tredjeparts tjenester. Definer dine personvernpreferanser og / eller godta vår bruk av informasjonskapsler

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Nettstedet vårt bruker informasjonskapsler, hovedsakelig fra tredjeparts tjenester. Definer dine personvernpreferanser og / eller godta vår bruk av informasjonskapsler