
Grafikk
Samlet gir de grafiske bladene variasjon, men fellestrekk som mennesket og natur trer også frem og gir avtrykk til ettertanke.
Om utstillingen
Tiden det tar
Å sette spor i verden har mennesket alltid gjort. Et fotspor i sanden, engler i snøen eller eldgamle helleristninger. Bokstaver og bilder som mangfoldiggjøres er ingen ny oppfinnelse. Teknologiske nyvinninger har gjort det enklere enn noen gang å reprodusere ord og bilder. Men å arbeide med grafikk kan være en møysommelig prosess. Sporene en setter. Linjene og flatene en skjærer, pløyer, og risser ut. Trykksverten en valser på platen. I riktig mengde. Med riktig kraft. Presisjon. Tilstedeværelse. Det tar tid. Tid å gjøre. Tid å skape.
Kunst, kultur og psykisk helse er glad for å kunne presentere flere grafiske trykk produsert av utøvere ved Amalie Skrams Hus. Arbeidene har ulike motivvalg, utførelse, teknikk og uttrykk. Noen av utøverne har med flere trykk av samme motiv, men i ulike nyanser og fargetoner. Her kan en skimte ørsmå forskyvninger som kan fremheve det håndlagde ved produksjonen og den menneskelige dimensjonen ved arbeidene. Samlet gir de grafiske bladene variasjon, men fellestrekk som mennesket og natur trer også frem og gir avtrykk til ettertanke.
Kreativ leder om arbeidene i GRAFIKKMAPPEN 2021:
I februar 2021 så det dårlig ut med økonomien vår. Da var det noen som foreslo at vi skulle gå sammen og produsere en mappe med 10 grafiske blad, som kunne selges til inntekt for huset. Etter hvert var det imidlertid ikke økonomien som sto i fokus, men den enkeltes arbeidsprosess. Skisser, utprøving og personlig evalueringer skapte interesse og engasjement.
Alle medlemmer ble i utgangspunktet invitert til å være med på prosjektet. De som ønsket å være med fikk veiledning og assistanse i trykkeprosessen, i den grad de ønsket det. Utøverne stod fritt til å velge motiv og teknikk selv. Det eneste krav som ble stilt var at hvert motiv ble trykket i tyve eksemplarer, slik at vi kunne sette sammen tyve mapper med 10 forskjellige trykk. Korona skapte en del utfordringer og ikke minst forsinkelser i prosjektet, men så langt er det syv medlemmer som har ferdigstilt sine arbeider. Av disse er det en som har trykket sitt bidrag i tre forskjellige fargevariasjoner og to medlemmer har valgt å kolorere sine verk for hånd.
Når vi nå betrakter de samlete verkene ser vi at det gjennomgående temaet for arbeidene er menneske og natur, noe som ikke var tilsiktet, men som ble til etter hvert.Om du skulle være interessert i å se nærmere på originalene eller kjøpe en mappe kan du henvende deg direkte til Amalie Skrams Hus.
Amalie Skrams hus (ASH), opprettet i 2001, er et verkstedsfellesskap og en sosial møteplass for mennesker som har, eller har hatt, psykiske helseplager. Huset har verksteder og utstyr innen trearbeid, keramikk, glass, tegning/maling, tekstil, grafikk, musikkstudio, øvingslokale, digital billedebehandling og matlaging. Amalie Skrams hus er en privat stiftelse som drives med sterk grad av brukermedvirkning. Husets medlemmer er med på alle nivå av driften, fra styrearbeid, vedtak og avgjørelser, til daglige gjøremål.
Kunst, kultur og psykisk helse i Kulturetaten Bergen kommune er glad for å kunne synliggjøre noe av det som produseres på «Amalie», huset med det STORE hjertet, et steinkast fra Torgallmenningen i Bergen. Besøk anbefales på det varmeste.