
Tur retur
Pål Åkerø
En retrospektiv utstilling av Pål Akerø
Om utstillingen
OM UTSTILLINGEN
Tur retur – en retrospektiv utstilling av Pål Akerø
Bilder/objekter
Pål Akerø sitt maleriske uttrykk har vært ufravikelig i sitt særpreg fra første bilde han malte i 2001. «Kattejammer» og «På travbanen» er to av hans tidlige arbeider. Her kan du fornemme humoren som alltid er tilstede i bildene, samt hans sterke form og fargesans. I «På travbanen» for eksempel, viser han med maleriske grep hvordan publikum blir dradd med i dragsuget idet hestene farer forbi. Siden den gang kan man se at han har fordypet seg og videreutviklet sitt billeduttrykk.
Den lekne og frie måten han uttrykker seg på er underlagt hans intuitive oppfattelse av bildenes oppbygning. Han sjonglerer uforstyrret med dyr, ting og mennesker og setter dem sammen på de underligste måter som kan fremkalle både latter og ettertanke.
Men bak det lekne kan vi også fornemme et alvor formidlet med følsomhet og snert, som for eksempel i enkeltmenneskets møte med samfunnet, slik som i «Barnevernet».
Pål har et gjennomgående naivistisk og figurativt uttrykk. Selv om noen av bildene kan synes abstrakte, ser man ved nærmere ettersyn, at det fremkommer tydelige figurer som for eksempel i bildene «50-tallet» og «Watch out for the roundabout». Her er figurene og fortellingene underlagt selve komposisjonen og en kan se at form, farge og innhold er smeltet sammen til en helhet. Resultatet er tilsynelatende enkelt, men som tilskuer må en gjerne lete litt og være aktiv for å oppleve og oppdage de ulike lagene disse bildene er bygget opp av.
Titlene er med på å understreke innholdet i bildene. De er som oftest humoristiske og treffende og gir oss en nøkkel inn til å kunne forstå hans billedverden.
I Påls objekter ser vi hans evne til å skille bort uvesentligheter og de fremstår som helstøpte i sin enkelhet. Men som alle hans arbeider, er de også mer enn det vi opplever ved første øyekast. Noen av dem oppleves som vakre og underfundige, for eksempel «Visp» og «Tur-retur». Mens «Kaffilars» er humoristisk tilstede, (ingen tvil om det). «Huskelapp» kunne man lure litt på, om det ikke var for den treffende tittelen.
De nyere arbeidene hans virker lysere i fargene. Flere og mindre figurer i bildeflaten danner et stigende mangfold. Og ulike fargeflater og linjer binder bildet sammen, slik vi ser både i «Fargeglede» og «På plakaten».
Ser vi de eldre bildene opp mot de nyere kan vi se en stadig endring, men gjenkjenner likefullt Påls arbeider. Det er bare å glede seg til de neste.
Jorunn Moberg Ohnstad
Keramiker/billedkunstner
OM UTSTILLER
Pål Akerø bor og arbeider i Bergen. Han har tidligere vært tilknyttet Galleri VOX og arbeider med maleri og skulptur/installasjon. Akerø er i hovedsak autodidakt og har deltatt på en rekke separat- og gruppeutstillinger, i Bergen, Århus og London. Kunsthuset Wendelbo arrangerte i februar 2018 utstillingen Pål Akerø møter Erik Harry Johannessen – hvor Wendelbo koblet Akerøs arbeider med bilder fra hans private E.H.J samling. Begge dypt Picassoinfluerte malere. Akerø var også representert i utstillingen Svanene fra Lazarusdalen – Norsk Outsider Art på Trafo kunsthall i 2019. Flere av hans verk eies av Bergen kommune. I tillegg har Trastad samlinger kjøpt inn flere av hans arbeider. Pål Akerø ble også presentert i Dagens Næringsliv sin artikkel om Outsider Art i kulturmagasinet D2, 24. januar 2020.
Jeg er ikke en kunstner som tenker at nå skal jeg vise ditt eller datt. Jeg bare koser meg og lager bilder. Men det er gøy å se hva folk sier om ett og samme bilde. Det sier ofte mer om dem selv.
Pål Akerø i D2 24.januar 2020.